نام کاربری :   
کلمه عبور :   
[فراموشی کلمه عبور]
صفحه اصلي > قم شناسی > جاذبه های گردشگری 


  چاپ        ارسال به دوست

سوهان قم

حلوایی که چون سوهان غذا را می‌بُرد


تاریخچه سوهان برمی‌گردد به زمانی که ساخت صحن مطهر حضرت معصومه(س) به پایان رسیده بود، در مراسم افتتاحیه فردی به نام ملاابراهیم شماعی، غذای جدیدی تهیه کرده بود که در آن زمان حلوا نام داشت.

بزرگانی که در این مراسم شرکت داشتند، وقتی حلوا را پس از ناهار خوردند، یکی از آنها می‌گوید: این چه شیرینی بود که غذای مرا هضم کرد و مثل سوهان غذا را برید؟ آن روز این شیرینی مورد استقبال تمام مردمی قرار گرفت که در مراسم ساخت حرم مطهر حضرت معصومه(س) شرکت داشتند و از آن پس نام این حلوای جدید به "سوهان" تغییر پیدا کرد.

در راستای تولید سوهان می‌توان از حسین سوهانی، محمد رضا صفایی و سید محمد عارفی به عنوان بنیانگذاران سوهان در قم نام برد، به گونه‌ای که سوهان حاج حسین به دلیل استفاده از کره حیوانی جایگاه خاصی را در میان سوهان‌های تولیدی کسب کرد تا جایی که بسیاری از تولیدکنندگان، با استفاده از این برند به عرضه محصول پرداختند.

با توجه به اهمیت این شیرینی در صنعت گردشگری و توسعه اقتصادی استان در راستای صادرات کالای غیر نفتی با چند تن از مسئولان و دست اندرکاران تولید و صادرات پیرامون وضعیت سوهان به گفت و پرداختیم.

کیفیت سوهان قم، حرف نخست را در جهان می‌زند

رئیس اتحادیه سوهان قم، سوهان قم را دارای کیفیت بالاتری نسبت به تولید این شیرینی در سایر استانها دانست و گفت: علی رغم تولید سوهان در برخی از استانها، هنوز کیفیت سوهان قم حرف نخست را در جهان می‌زند.

علی اکبر کوشافر با بیان اهمیت رفع موانع تولیدی در راستای زیرساختهای کیفی این محصول افزود: کیفیت زمانی نمودار می‌شود که تولید کننده بدون دغدغه‌ای خاص به روند تولید ادامه دهد و شرایط برای تولید محصول مهیا باشد.

وی گفت: سوهان شیرینی سنتی به شمار می‌رود که عمده کارگاههای تولید این شیرینی به صورت سنتی به کار می‌پردازند، هرچند با رعایت استانداردهای لازم و موارد و نکات بهداشتی، زیر نظر اتحادیه و مراکز ذی ربط، روند تولید صورت می‌گیرد.

رئیس اتحادیه سوهان قم عنوان کرد: اخیرا بخشنامه‌هایی از سوی دستگاههای دولتی در خصوص مساحت کارگاه، تجاری بودن فضای تولید و افزایش پرداخت عوارض شهرداری اعلام شده است که مشکلاتی را برای تولیدکنندگان در ادامه راه فراهم ساخته است.

وی با تاکید بر بازنگری بر روند تولید سوهان خاطرنشان کرد: تولید زمانی تحقق می‌یابد که سرمایه‌گذاران و فعالان خود را در کنار مسئولان و تحت حمایتهای آنان احساس کنند.

کوشافر ادامه داد: متاسفانه صدور این بخشنامه‌ها موجب ابطال ۳۰ مجوز تولید در قم شده که در ۴ سال گذشته تاکنون ۱۳۰ مجوز در این خصوص از سوی اتحادیه باطل شده است.

وی با ابراز نگرانی در زمینه کاهش میزان تولید و یا کیفیت محصول گفت: کارگاههای تولید سوهان، همواره با رعایت استاندارد و بهداشت مورد نظر، تاییده‌های لازم را کسب کرده‌اند، اما ایجاد شرایط دشوار فراروی تولیدکننده، انگیزه حضور در عرصه تولید را کاهش می‌دهد به ویژه در خصوص ارائه ۲ درصد سود تولید کنندگان به شهرداری هزینه بالایی را به تولید کننده تحمیل می‌کند.

رئیس اتحادیه سوهان قم گفت:در هیچ شغلی چنین شرایط دشواری را برای تولید کننده ایجاد نکرده‌اند در حالی که لازم است در جهت تبیین جایگاه سوهان در ایران و جهان تلاشهای جدی صورت گیرد.

وی حمایت مسئولان از تولیدکنندگان در جهت اشتغالزایی روزافزون را خواستار شد و افزود: متاسفانه ابطال مجوزهای فعالیت و یا کناره گیری تولیدکنندگان از روند تولید، لطمات جبران ناپذیری را به اشتغال در این حوزه وارد می‌کند. اشتغال زمانی معنا پیدا می‌کند که تولیدکنندگان بتوانند با شرایط بهتری کارآفرینی کنند، به ویژه با توجه به قابلیتهای تولید سوهان، امیدواریم موانع موجود با همدلی مسئولان رفع شود.

کوشافر در این گفت‌وگو پیرامون صادرات گفت: اگر تولید شرایط خوبی را پیش رو داشته باشد، کیفیت نیز اهمیت یافته و خود به خود صادرات افزایش می‌یابد، نباید کیفیت را قربانی شرایط سخت تولید کرد زیرا بدون کیفیت، تولید و صادرات معنایی نخواهد یافت.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل افزایش هزینه‌های تولید برخی از تولیدکنندگان توجهی به کیفیت ندارند در حالی که جنس نامرغوب اگرچه در ابتدا به فروش برسد، اما در طولانی مدت بازار دائمی نخواهد داشت.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با تاثیر هدفمندی یارانه‌ها در راستای تولید نیز گفت: قانون هدفمندی یارانه‌ها با حمایت از تولیدکنندگان و صنعتگران می‌تواند راهگشای توسعه اقتصادی شود؛ هرچند افزایش هزینه‌های سوخت و انرژی مشکلاتی را در روند تولید ایجاد کرده که امیدواریم مسئولان با نگاه ویژه این موضوع را مورد ارزیابی قرار دهند.

وی پیرامون بسته بندی نیز افزود: زیبایی بسته بندی همگام با کیفیت محصول دارای اهمیت فراوانی است اما متاسفانه بسته بندی هزینه‌های سرسام آوری را به تولید کننده تحمیل می‌کند، برای نمونه قیمت ۸۰۰ تومانی هر بسته سوهان، رقم چشمگیری است که توجه به کیفیت را کاهش خواهد داد و اگر در خصوص بسته بندی و هزینه‌های تبلیغات، راهکاری از سوی مسئولان ارائه شود، قطعا تولید کنندگان از این طرح‌ها استقبال خواهند کرد.

صادرات سوهان قم بسیار ناچیز است

معاون امور گمرک استان قم نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به میزان صادرات ناچیز سوهان در قم گفت: با وجود کیفیت بالای تولید در برخی از تولیدکنندگان متاسفانه رغبتی در خصوص صادرات وجود ندارد.

محمد خلیلی افزود: صادرات سوهان می‌تواند جایگاه ویژه‌ای را در سطح جهان کسب کند، اما این میزان صادرات و کیفیت پایین برخی از تولیدات نیازمند توجه به علل عدم حضور تولیدکنندگان در صادرات سوهان است.

وی در خصوص شرایط موجود در صادرات نیز تصریح کرد: سوهان تولیدی باید در راستای صادرات تائیدیه‌های لازم را در خصوص استاندارد و بهداشت اخذ کند و از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد.

خلیلی گفت: تولیدکنندگان عمدتا صادرات سوهان را از طریق اتوبوسهای مسافربری یا هواپیما به کشورهای عربستان و حاشیه خلیج فارس صادر می‌کنند و تولید کنندگان با وجود شرایط و قوانین بسیار مناسب در گمرک، حاضر به ورود به عرصه صادرات نیستند که باید این موضوع از سوی کارشناسان ریشه یابی شود.

وی با اشاره به میزان صادرات سوهان در سال گذشته گفت: صادرات سوهان در چند مورد محدود تنها شامل ۳۰ تن به کشور عراق از طریق گمرک صورت پذیرفت.

معاون امور گمرک قم با تاکید بر توجه روزافزون تولید کنندگان به کیفیت سوهان گفت: محصول با کیفیت همیشه می‌تواند در عرصه‌های جهانی جایگاه خود را پیدا کند و کیفیت رمز مهمی است که گاه فراموش می‌شود.

وی درجه بندی کیفیت را عاملی مهم در ایجاد رغبت برای صادرات محصولات مرغوب خواند و گفت: در حال حاضر صادرات سوهان با هر کیلو ۷ دلار صورت می‌گیرد و متاسفانه درجه بندی درستی در خصوص کیفیت وجود ندارد، در حالی که اگر صادرات با تعیین رتبه و درجه کالا صورت پذیرد همه تولید کنندگان در جهت ارتقای کیفیت سوهان تلاش خواهند کرد.

خلیلی تعامل میان دستگاههای اجرایی و ذی ربط را در خصوص ارزیابی وضعیت صادرات ضروری خواند و گفت: با تعامل دستگاههای اجرایی و تشکیل اتاق فکر با مشارکت متولیان و دست‌اندرکاران تولید سوهان قطعا انگیزه و آگاهی در راستای تولید کالای مرغوب و صادرات افزایش خواهد یافت.

سوهان قم، به دلیل طعم مطلوب و کیفیت بالا مورد توجه همگان است

گفتنی است یکی از تولیدکنندگان سوهان در گفت‌وگو با ایسنا، با تاکید بر ضرورت توسعه بسترهای تولید و صادرات سوهان گفت: سوهان قم، به دلیل طعم مطلوب و کیفیت بالا مورد توجه همگان است.

خیرالله زمردی افزود: با رفع موانع در سیستم‌های اداری در روند تولید و صادرات می‌توان در شناساندن سوهان در سطح جهان تلاش کرد؛ مسئولان باید با نگاه خاص خود به تولید سوهان با توجه به جایگاه این محصول در صنعت گردشگری و زائرپذیری قم، به حمایت‌های از این محصول بپردازند.

وی تبلیغات را زمینه ساز آشنایی مسافران و گردشگران با سوهان مهم دانست و گفت: با توجه به کیفیت بالای محصول باید شرایطی اتخاذ شود تا با تبلیغات مناسب بتوانیم مسافران و گردشگران را با بهترین نوع محصولات آشنا نماییم.

این تولیدکننده سوهان در قم در زمینه کیفیت نامناسب برخی از تولیدات سوهان نیز افزود: متاسفانه هزینه‌های بالای تولید به ویژه در زمینه بسته بندی مشکلاتی را برای تولیدکنندگان به وجود می‌آورد که مجبور به کاهش کیفیت محصول می‌شوند؛ در هیچ شرایطی تولید کننده نباید کیفیت را قربانی تامین هزینه‌های تولید کند، زیرا کیفیت رمز مهمی در ماندگاری در عرصه‌های تولیدی است.

وی گفت: شاید در مراحل اولیه مسافران اقدام به خرید محصولات بی کیفیت و ارزان کنند، اما سوهان مرغوب با تولید مناسب به مرور جایگاه خود را در میان مردم پیدا خواهد کرد.

زمردی حضور مسئولان در کنار تولید کنندگان را امری مهم در دلگرمی روز افزون در جهت تولید مناسب دانست و گفت: در خصوص موانع و مشکلات خود بارها به شهرداری، شورای شهر، و دفتر ریاست جمهوری مراجعه کرده‌ایم اما تاکنون پاسخ قانع کننده‌ای در جهت رفع موانع و مشکلات نشنیده‌ایم.

وی ابرار امیدواری کرد: با همدلی مسئولان در تحقق اهداف توسعه اقتصادی امیدواریم مشکلات و موانع موجود رفع شود و اشتغال‌زایی، تولید مطلوب و صادرات خوبی فراروی سوهان به عنوان سوغات شیرین قم قرار گیرد.

زمردی درباره ویژگیهای سوهان با کیفیت گفت: کیفیت سوهان، به مرغوبیت مواد اولیه آن برمی‌گردد، نوع روغنی که در تهیه سوهان به کار گرفته می‌شود، بسیار مهم است همچنین نوع کره حیوانی و میزان موادی که در پخت مورد استفاده قرار می‌گیرد، اهمیت دارد؛ سوهانی که به دندان نچسبد و سفت نباشد، مرغوب است.

وی گفت: طعم سوهان نامرغوب به گونه‌ای است که خریدار با چشیدن کمی از سوهان متوجه می‌شود که سوهان مرغوب نیست و کیفیت مواد اولیه آن پایین است.

 

منبع: قم نیوز


١٣:٢٧ - 1391/08/07    /    شماره : ٦٢٧٩    /    تعداد نمایش : ١٣٢٦



خروج





   مطالب مرتبط
بازدیدها
امروز :5029
کل بازديدها :10255349
بازديدکنندگان آنلاين :4
بازديدازاین صفحه :29951